Free Hit Counter Μετρητής επισκεπτών

Monday, October 15, 2007

ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ!

Τι είναι ο αυτοέλεγχος και πόσο εύκολα επιτυγχάνεται και κυρίως ποιά είναι η θετική του επίδραση στη ζωή μας ?
Είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που έχουν καλύτερη αίσθηση αυτοελέγχου, αποκτούν καλύτερες σχέσεις με τους φίλους τους και είναι ικανά να χειριστούν πολύ καλύτερα κάποια έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση και ο θυμός. Ο αυτοέλεγχος είναι μια πολύπλοκη δεξιότητα, η οποία απαιτεί την ικανότητα να μπορεί ένα παιδί ή ενήλικας να ηρεμήσει τον εαυτό του, να καταπολεμήσει μία πολύ δυνατή ορμή και να συμπεριφερθεί με τρόπο που να είναι κοινωνικά αποδεκτός. Αυτή η δεξιότητα είναι δύσκολη ακόμα και για ενήλικες.
Έτσι λοιπόν, τα παιδιά για να αποκτήσουν την δεξιότητα του αυτοέλεγχου, έχουν ανάγκη απο πολύ εξάσκηση και μικρές επιτυχίες. Επίσης η διαδικασία απόκτησης της δεξιότητας του αυτοελέγχου, είναι λίγο πιό αργή και σταδιακή απο ότι οι άλλες δεξιότητες. Για αυτό το λόγο, μην απογοητεύεστε όταν αρνητικές συμπεριφορές που είχατε συνηθίσει όταν ήταν πιο μικρό, π.χ. εκρήξεις θυμού, ξαναεμφανίζονται.
Βέβαια οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το νέο σχολικό περιβάλλον ωθεί τα παιδιά να αποφεύγουν οτιδήποτε θα μπορούσε να τα βάλει στο επίκεντρο ή ακόμα να τους προκαλέσει το συναίσθημα της ντροπής - με αποτέλεσμα η συμπεριφορά τους στην πρώτη τους κανονική "τάξη" να είναι αρκετά πιό "κόσμια" απο αυτή που μπορεί να περίμεναν οι γονείς.
Παρόλα αυτά, μπορεί ένα παιδί να χρειαστεί την βοήθεια των γονιών του ώστε να καθοδηγηθεί σε μια διαφορετική συμπεριφορά: Οι συναισθηματικές εκρήξεις ειδικά το απόγευμα, μετά το σχολείο, είναι πολύ συχνές. Το περιβάλλον του σχολείου το οποίο περιλαμβάνει ξαφνικά πολύ περισσότερους κανόνες, όπως και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα όπου είναι απαραίτητο να κάθονται τα παιδιά, η εφηβεία κάνουν την ύπαρξη αυτών των εκρήξεων αναμενόμενη και φυσιολογική.
Επίσης έρευνες δείχνουν, οτι τα αγόρια, τα οποία έχουν περισσότερη ανάγκη από κίνηση και άθληση από ότι τα κορίτσια, αντιμετωπίζουν πιο συχνά αυτό το πρόβλημα.
Άρα, πάντα μαζί, γονείς και παιδιά με καλή διάθεση συζήτησης και επικοινωνίας δίνουν λύση σε καθημερινές δυσκολίες και δεν αφήνουν άσχημες καταστάσεις να διαιωνίζονται και να χαλούν την ήδη φορτωμένη και φορτισμένη πολλές φορές καθημερινότητα.
Γιατί τις λύσεις τις έχουμε πάντα εμείς!Αυτοέλεγχος λοιπόν!

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

Mία από τις αγωνίες πολλών γονιών είναι η καθημερινή διατροφή των παιδιών.Tο κυλικείο του σχολείου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή του μαθητή και να τον στηρίξει στις διατροφικές του ανάγκες ή να ανατρέψει τις διατροφικές του συνήθειες, αν το παιδί τρέφεται και αγοράζει καθημερινά ανθυγιεινές λιχουδιές.
Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι η διατροφή των παιδιών καθορίζει τις μελλοντικές διατροφικές και αγοραστικές τους συνήθειες. Ας χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν, το κυλικείο του σχολείου ως «υποστηρικτή» στην καθημερινή διατροφή των παιδιών μας, καθοδηγώντας τα στις υγιεινές επιλογές.
Σημαντικό, όμως, για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας είναι να γνωρίζουμε εμείς τις τροφές που επιτρέπεται να πωλούνται στα κυλικεία. Σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία, τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία είναι τα παρακάτω:
Σάντουιτς και τοστ με τυρί. Προαιρετική η προσθήκη φρέσκου βούτυρου και εποχικών λαχανικών (π.χ. ντομάτα, μαρούλι).
Ψωμί και απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, κουλούρια, φρατζολάκια, λαγάνες, παξιμάδια).
Σταφιδόψωμο σε ατομική συσκευασία.
Τυρόπιτα ή σπανακόπιτα.
Τυριά
Γάλα σε ατομική συσκευασία.
Γιαούρτι παντός τύπου (χωρίς συνθετικέςγλυκαντικές και χρωστικές ύλες) π.χ. με φρούτα, φρυγανιές, δημητριακά, ξηρούς καρπούς.
Φρούτα εποχής, πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν.
Φυσικοί χυμοί φρούτων με περιεκτικότητα χυμού 100%.
Ξηροί καρποί (σε μικρή συσκευασία).
Τσάι και λοιπά αφεψήματα.
Καφές (μόνο για το προσωπικό).
Από την πλευρά μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι:
Να δώσουμε βάση στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειάς μας και στην εκπαίδευση των παιδιών μας για υγιεινή διατροφή.
Να προμηθεύουμε το παιδί με κολατσιό από το σπίτι ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωση έτοιμων φαγητών.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το πιο ισχυρό παράδειγμα τα παιδιά το παίρνουν από εμάς, τους γονείς και τους ενήλικες που βρίσκονται γύρω τους. Θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να τα εκπαιδεύσουμε να επιλέγουν υγιεινά, αν δεν πάρουν το παράδειγμα από εμάς τους ίδιους.