Free Hit Counter Μετρητής επισκεπτών

Sunday, September 21, 2008

ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

Κακής ποιότητας, επικίνδυνα και εκτός προδιαγραφών για την υγεία των μαθητών είναι τα πάσης φύσεως προϊόντα που πουλούν τα σχολικά κυλικεία. Τα παιδιά που περνούν τη μισή μέρα τους στο σχολείο οδηγούνται στο «γρήγορο φαγητό», το οποίο είναι φαγητό «χαμηλών προδιαγραφών», στην συντριπτική πλειονότητά τους, δε, παραδέχονται ότι δεν παίρνουν φαγητό από το σπίτι. Στο κατώφλι της νέας σχολικής χρονιάς άλλη μια έρευνα σοκάρει για την κατάσταση που παρουσιάζουν τα κυλικεία . Το 75% των αρτοσκευασμάτων που πάρθηκαν για έλεγχο περιείχαν βελτιωτικά, αντιοξειδωτικά, καθώς και βούτυρα κακής ποιότητας. Από το σύνολο των δειγμάτων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα (παγωτά, γιαούρτια, γάλα), το 45% ήταν αλλοιωμένα μέσα σε ψυγεία, ενώ το 10% των παγωτών ήταν λιωμένα. Τυρόπιτες και σπανακόπιτες σε ποσοστό που φτάνει το 85% περιείχαν αλλοιωμένο τυρί, ενώ το 65% συνοδευόταν από μια άσχημη μυρωδιά στο σπανάκι, που ήταν τρίμα ή κατεψυγμένο.
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν τις διατροφικές επιλογές των μαθητών. Το 76% δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο έτοιμο φαγητό του κυλικείου, αν και το 80% δεν γνωρίζει εάν αυτό που τρώει είναι υγιεινό ή όχι. Τα 74% των μαθητών, όπως δηλώνει, προτιμά να καταναλώνει σνακ, αναψυκτικά, κρουασάν και γενικά προϊόντα που βρίσκονται εκτός λίστας από το υπουργείο. Οι καθηγητές τώρα, σε ποσοστό 65%, δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα των προϊόντων που πωλούν τα κυλικεία των σχολείων τους, ούτε με τις συνθήκες υγιεινής τους. Το 70% των καθηγητών υποστηρίζει ότι η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων κάνει κακό στην υγεία των παιδιών. Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι και οι απαντήσεις των υπευθύνων των κυλικείων. Το 90% δηλώνει ότι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς γίνονται συχνά, αν και το 97% δεν είχε υπογεγραμμένο δελτίο έγκρισης από δημόσιο ελεγκτή. Τέλος οι υπεύθυνοι των κυλικείων σε ποσοστό 80% ζητούν να γίνει πιο ελαστική η λίστα που ορίζει τα επιτρεπόμενα προϊόντα.
Τα προϊόντα που επιτρέπονται:
Σάντουιτς ή τοστ με τυρί, ντομάτα, γαλοπούλα
Ψωμί τύπου 90%, πολυτελείας, κουλούρι σημίτικο, σταφιδόψωμο
Τυριά ελληνικής παραγωγής
Φρυγανιές σε μικρή συσκευασία
Γάλα παστεριωμένο, γιαούρτι χωρίς προσμείξεις
Φρούτα εποχής πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν
Φυσικοί χυμοί φρούτων
Ξηροί καρποί
Τυρόπιτα και σπανακόπιτα πολύ καλής ποιότητας
Τσάι και καφές μόνο για το προσωπικό
Στη δύσκολη αυτή φάση της ανάπτυξης των παιδιών μας,ας ξεκινήσουμε από τη τροφή του σώματος και ας βάλουμε θεμέλια σωστής και υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς , που όχι μόνο θα τα βοηθήσει στην παρούσα ανάπτυξή τους αλλά θα κάνει καλό στην υγεία τους σε βάθος χρόνου.
Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, φτάνει όμως ; Ας κάνουμε τη θεωρία πράξη.Χρόνος χρειάζεται για να πείσουμε τα παιδιά μας να ξεφύγουν από εύκολες λύσεις και για να ετοιμάζουμε μαζί τους υγιεινά σνακ.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home