Free Hit Counter Μετρητής επισκεπτών

Saturday, April 05, 2008

Η υπέρταση χτυπάει νωρίς

Η υπέρταση χτύπησε την πόρτα των μαθητών των δημοτικών σχολείων, εγείροντας ανησυχίες στους επιστήμονες για τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων. Oι τρεις στους δέκα 11χρονους και 12χρονους μαθητές σε σχολεία της Θεσσαλονίκης που δεν αθλούνται έχουν κλινικά ευρήματα προϋπέρτασης και υπέρτασης. Σχεδόν τα μισά παιδιά του δείγματος θεωρούνται υποκινητικά, ενώ η καθιστική ζωή, τα 137 λεπτά ημερησίως μπροστά στην τηλεόραση και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια καθώς και η παχυσαρκία ενισχύουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η έρευνα με τίτλο «Υποκινητικότητα και παχυσαρκία σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης» διεξήχθη με την επιστημονική ευθύνη του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης . Oι μισοί δεν γυμνάζονται. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 48% των μαθητών δεν γυμνάζεται, ενώ ορισμένοι δείκτες φυσικής δραστηριότητας έδειξαν ότι τα παιδιά αυτά δεν καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη επίπεδα της προβλεπόμενης άσκησης από το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Oι μαθητές αυτοί δεν κινούνται ούτε στο σπίτι , παρατηρώντας ότι τα υποκινητικά παιδιά είναι σε υψηλό ποσοστό παχύσαρκα.
Επί ώρες μπροστά στην TV Καθηλωμένοι μπροστά στην τηλεόραση ή σε ηλεκτρονικά παιχνίδια βρίσκονται για 137 λεπτά ημερησίως οι μαθητές.
Αντίθετα, στο παιχνίδι τα παιδιά αφιερώνουν λιγότερο χρόνο (61,17 λεπτά ημερησίως τα αγόρια και 54,85 λεπτά τα κορίτσια). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 48,6% των αγοριών ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, το 19% με την καλαθοσφαίριση, το 10,5% με τις πολεμικές τέχνες και το 8,6% με την κολύμβηση. Τα κορίτσια στρέφονται περισσότερο στο χορό (27,8%) και ακολουθούν η πετοσφαίριση (22,2%), οι πολεμικές τέχνες (8,9%) και η κολύμβηση (7,8%).
Το 35% των υποκινητικών παιδιών αποδείχτηκε ότι είναι παχύσαρκα σε αντίθεση με το 10% αυτών που αθλούνται. Στο σύνολο των υπέρβαρων παιδιών, το 51,7% είχαν υπέρβαρο πατέρα και το 43,2% των παχύσαρκων παιδιών είχαν παχύσαρκο πατέρα. Αντίστοιχα, το 33,9% είχε υπέρβαρη μητέρα και το 21,6% είχε παχύσαρκη μητέρα. Ανησυχητικά θεωρούνται τα κλινικά ευρήματα που δείχνουν ότι το 18% των μη αθλούμενων μαθητών εμφανίζουν προϋπέρταση σε αντίθεση με το 7% - 7,5% των αθλουμένων. Στην κατηγορία των αθλουμένων από υπέρταση πάσχει το 1,5% και των μη αθλουμένων το 11,6%. Oσο αυξάνεται το βάρος αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση και έτσι δίνεται εξήγηση στο ότι σχεδόν το 30% των παιδιών που δεν ασκούνται έχουν προϋπέρταση και υπέρταση.
Άλλος ένας λόγος για να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας και στη ζωή τωνπαιδιών μας.Τα οφέλη είναι πολλά!

Συμβουλές προς... καλλιεργητές ψυχών

Όταν οι εκπαιδευτικοί είναι Δάσκαλοι , κρέμεσαι από το στόμα τους. Ένας παλιός και αγαπημένος Δάσκαλος, ο οποίος επί τρεις δεκαετίες φύτευε μαζί με «τα παιδιά του» (τους μαθητές και τις μαθήτριές του) δέντρα και λουλούδια στους χώρους γύρω από τα σχολεία, τιμήθηκε εφέτος από τους γονείς. Ο συνταξιούχος σήμερα κ. Γιώργος Π. Νικολόπουλος συναντήθηκε με αυτή την ευκαιρία με παλιούς και νέους γονιούς- στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Γονέων του Κολλεγίου Αθηνών- και φρόντισε να τους εφοδιάσει με καίριες παραινέσεις, για τα σημαντικά πράγματα που συχνά ξεχνούν. Είπε, μεταξύ άλλων: «Εάν θέλεις να ωφελήσεις για ένα χρόνο, φύτεψε σπόρους. Εάν θέλεις να ωφελήσεις για δέκα- είκοσι χρόνια, φύτεψε δέντρα. Κι αν θέλεις να ωφελήσεις για πάντα, καλλιέργησε ψυχές. Γίνε γονιός και δάσκαλος. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από περισσή φροντίδα και αγάπη- και ειδικά όταν τα προδίδουν».
Και συνέχισε προς τους γονείς που τον περιτριγύριζαν: «Πρέπει να ξέρετε όλοι σας, ότι τα παιδιά κλείνουν ερμητικά τα αυτιά τους στις πολλές παρατηρήσεις και συμβουλές, όμως ανοίγουν διάπλατα τα μάτια τους στο καλό παράδειγμα. Μην ξεχνάτε ότι πολλά θα πετυχαίναμε όλοι, αν ακολουθούσαμε πιστά τις συμβουλές που... δίνουμε στους άλλους».
Σταχυολόγησα ακόμα: «Το να σε αγαπούν είναι σπουδαίο. Το να αγαπάς, όμως, τους άλλους είναι σπουδαιότερο. Ένας σοφός είπε: Και δίνεις δύο φορές, όταν δίνεις με την καρδιά σου. Το να αποκτάς είναι χαρά, το να δίνεις είναι
Σε μια εποχή χωρίς αξίες και στόχους, εκείνος επέμενε: «Να έχετε πάντα σκοπό στη ζωή σας. Όποιος δεν έχει σκοπό και στόχους, μοιάζει με αυτόν που τρέχει πάνω- κάτω στο γήπεδο χωρίς μπάλα και θέλει να βάλει και γκολ! Άπό τη στιγμή που δεν γινόμαστε καλύτεροι, παύουμε να είμαστε και καλοί». Και έκλεισε η γλυκιά και σεβάσμια μορφή με μια τελευταία- αλλά ίσως τη σπουδαιότερη- συμβουλή: «Μη μιλάτε πολύ για τα παιδιά σας, μιλάτε πολύ με τα παιδιά σας»!