Εγκαινιάστηκε η φιλόδοξη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Ευρώπης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινίασε την Πέμπτη τη Europeana, μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει σταδιακά εκατομμύρια βιβλία, πίνακες, χειρόγραφα και άλλα στοιχεία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της ΕΕ δημιουργήθηκε έπειτα από πρόταση της Γαλλίας το 2005. Είναι η ευρωπαϊκή απάντηση απάντηση στο αμερικανικό Google Βοοκ Search, μια υπηρεσία αναζήτησης με λέξεις κλειδιά, η οποία σήμερα καλύπτει επτά εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία.
Όπως αναφέρει το AFP, η πολύγλωσση Europeana προσφέρει στο ντεμπούτο της τα πλήρη κείμενα περίπου 2 εκατ. τόμων, με την προοπτική να φτάσει τα 10 εκατ. όταν τεθεί επισήμως σε πλήρη λειτουργία το 2010, Η βάση δεδομένων δεν περιλαμβάνει μόνο βιβλία -εκτός από σημαντικά έργα της λογοτεχνίας όπως τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, οι επισκέπτες μπορούν ήδη να θαυμάσουν αριστουργήματα της ζωγραφικής, όπως το Κορίτσι με Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι του Βερμέερ, ή ακόμα και χειρόγραφες παρτιτούρες μουσικών όπως ο Μπετόβεν.
Η τεχνολογία «επιτρέπει σε ένα Τσέχο φοιτητή να περιηγηθεί στη βρετανική βιβλιοθήκη χωρίς να ταξιδέψει στο Λονδίνο, ή σε έναν Ιρλανδό λάτρη της τέχνης να πλησιάσει τη Μόνα Λίζα χωρίς να περιμένει στην ουρά στο Λούβρο» δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, Ευρωπαία Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΜΕ.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι το πρόγραμμα θα έχει σημαντικές δυσκολίες να αντιμετωπίσει. Με 14 μόνιμους εργαζόμενους και ετήσιο προϋπολογισμό 2,5 εκατ. δολαρίων, η Europeana ήδη συναντά εμπόδια που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα και τα δικαιώματα χρήσης του υλικού online.
Λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας της, η ιστοσελίδα «πάγωσε», καθώς οι υπολογιστές εξυπηρέτησης δικτύου είχαν κατακλυστεί από έναν όγκο 10 εκατομμυρίων «χτυπημάτων» την ώρα.
Η πολυπλοκότητα ενός τόσο μεγάλου έργου «γονάτισε» εξάλλου και τη Microsoft, η οποία ξεκίνησε τη δική της ηλεκτρονική βιβλιοθήκη το 2006, εγκατέλειψε όμως την προσπάθεια ενάμισι χρόνο αργότερα. Το Google Βοοκ Search, επίσης, ακόμα δεν έχει καταφέρει να καθησυχάσει τους εκδότες και να ξεπεράσει τους νομικούς σκόπελους γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα.
Εκτός από τα εμπόδια αυτού του είδους, η Europeana αντιμετωπίζει ακόμα και την τεράστια τεχνική πρόκληση της ψηφιοποίησης. Μέχρι σήμερα έχει μεταγραφεί σε ηλεκτρονική μορφή μόνο το 1% των βιβλίων στις εθνικές βιβλιοθήκες της Ευρώπης, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί μόλις στο 4% έως το 2012.
Για περισσότερα www.europeana.eu και στα ελληνικά.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home