Η υπέρταση χτυπάει νωρίς
Η υπέρταση χτύπησε την πόρτα των μαθητών των δημοτικών σχολείων, εγείροντας ανησυχίες στους επιστήμονες για τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων. Oι τρεις στους δέκα 11χρονους και 12χρονους μαθητές σε σχολεία της Θεσσαλονίκης που δεν αθλούνται έχουν κλινικά ευρήματα προϋπέρτασης και υπέρτασης. Σχεδόν τα μισά παιδιά του δείγματος θεωρούνται υποκινητικά, ενώ η καθιστική ζωή, τα 137 λεπτά ημερησίως μπροστά στην τηλεόραση και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια καθώς και η παχυσαρκία ενισχύουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η έρευνα με τίτλο «Υποκινητικότητα και παχυσαρκία σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης» διεξήχθη με την επιστημονική ευθύνη του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης . Oι μισοί δεν γυμνάζονται. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 48% των μαθητών δεν γυμνάζεται, ενώ ορισμένοι δείκτες φυσικής δραστηριότητας έδειξαν ότι τα παιδιά αυτά δεν καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη επίπεδα της προβλεπόμενης άσκησης από το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Oι μαθητές αυτοί δεν κινούνται ούτε στο σπίτι , παρατηρώντας ότι τα υποκινητικά παιδιά είναι σε υψηλό ποσοστό παχύσαρκα.
Επί ώρες μπροστά στην TV Καθηλωμένοι μπροστά στην τηλεόραση ή σε ηλεκτρονικά παιχνίδια βρίσκονται για 137 λεπτά ημερησίως οι μαθητές.
Αντίθετα, στο παιχνίδι τα παιδιά αφιερώνουν λιγότερο χρόνο (61,17 λεπτά ημερησίως τα αγόρια και 54,85 λεπτά τα κορίτσια). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 48,6% των αγοριών ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, το 19% με την καλαθοσφαίριση, το 10,5% με τις πολεμικές τέχνες και το 8,6% με την κολύμβηση. Τα κορίτσια στρέφονται περισσότερο στο χορό (27,8%) και ακολουθούν η πετοσφαίριση (22,2%), οι πολεμικές τέχνες (8,9%) και η κολύμβηση (7,8%).
Το 35% των υποκινητικών παιδιών αποδείχτηκε ότι είναι παχύσαρκα σε αντίθεση με το 10% αυτών που αθλούνται. Στο σύνολο των υπέρβαρων παιδιών, το 51,7% είχαν υπέρβαρο πατέρα και το 43,2% των παχύσαρκων παιδιών είχαν παχύσαρκο πατέρα. Αντίστοιχα, το 33,9% είχε υπέρβαρη μητέρα και το 21,6% είχε παχύσαρκη μητέρα. Ανησυχητικά θεωρούνται τα κλινικά ευρήματα που δείχνουν ότι το 18% των μη αθλούμενων μαθητών εμφανίζουν προϋπέρταση σε αντίθεση με το 7% - 7,5% των αθλουμένων. Στην κατηγορία των αθλουμένων από υπέρταση πάσχει το 1,5% και των μη αθλουμένων το 11,6%. Oσο αυξάνεται το βάρος αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση και έτσι δίνεται εξήγηση στο ότι σχεδόν το 30% των παιδιών που δεν ασκούνται έχουν προϋπέρταση και υπέρταση.
Άλλος ένας λόγος για να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας και στη ζωή τωνπαιδιών μας.Τα οφέλη είναι πολλά!
0 Comments:
Post a Comment
<< Home