Free Hit Counter Μετρητής επισκεπτών

Monday, January 22, 2007

Λογοκρισία στο Διαδίκτυο

Το διαδίκτυο είναι ελεύθερο για όλους. Δεν χρειάζεται κάποια άδεια πρόσβασης, άδεια για να κοινοποιηθεί ή για να πουληθεί κάτι, παρόλο που οι δραστηριότητες στο διαδίκτυο οριοθετούνται από την σχετική νομοθεσία της κάθε χώρας. Αυτοί που υποστηρίζουν την ελευθερία στο διαδίκτυο αντιτίθενται σε κάθε μορφή λογοκρισίας του περιεχομένου του. Άλλες ομάδες δραστηριοποιούνται με στόχο να επιφέρουν κάποιας μορφής λογοκρισία.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.medium.gr/articles/10365355194044.shtml

http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=67

Τα επιχειρήματα υπέρ:
Η σημαντικότητα της προστασίας των παιδιών από την θέαση ακατάλληλου περιεχομένου.
Υπάρχουν διαδικτυακοί τόποι με αισχρό και χυδαίο περιεχόμενο, το οποίο δεν πρέπει να βλέπει κανείς, συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων.
Δεν θα πρέπει να επιτρέπετε στις Ομάδες Μίσους (Hate groups) να προωθούν τις απόψεις τους ή να αναζητούν υποστήριξη και δημιουργία επαφών μέσω του διαδικτύου.
Η απαγόρευση των δικτυακών τόπων παιδικής πορνογραφίας θα σταματήσει την προσφορά και έτσι θα προστατεύσει τα παιδιά.
Η παγκόσμια φύση του διαδικτύου δεν αναγνωρίζει /δεν σέβεται την διαφορετικότητα των εθνικών νόμων για την λογοκρισία.
Τα επιχειρήματα κατά:
Την ευθύνη για τον έλεγχο και την επίβλεψη του τι βλέπουν τα παιδιά, την έχουν οι γονείς και όχι η κυβέρνηση. Υπάρχουν προγράμματα - φίλτρα τα οποία χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν την θέαση δικτυακών τόπων με σεξουαλικό περιεχόμενο από τα παιδιά.
Το άτομο θα πρέπει να αποφασίσει σε τι ανέχεται και επιθυμεί να εκτεθεί και σε τι όχι. Στο παρελθόν, πολλά σημαντικά λογοτεχνικά έργα είχαν λογοκριθεί λόγω «άσεμνου» περιεχομένου.
Οι Ομάδες Μίσους (Hate groups) και οι δικτυακοί τόποι παιδικής πορνογραφίας μπορούν να εντοπιστούν και να σταματήσει η λειτουργία τους χωρίς την επέμβαση της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.
Υπάρχει ο κίνδυνος ότι οι κανόνες της λογοκρισίας μπορούν να ερμηνευτούν με πολλαπλούς τρόπους και να παραβιαστούν πολιτικά.
Τα δίκτυα επικοινωνίας και ανταλλαγής μηνυμάτων αποτελούν χώρους ανταλλαγής απόψεων, στους οποίους θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση.
Η λογοκρισία παραβαίνει τις βασικές αρχές δημιουργίας του διαδικτύου – δηλαδή την ύπαρξη μίας ανοιχτής και δημοκρατικής πλατφόρμας για την ανταλλαγή πληροφοριών.
Ποια είναι η γνώμη σας; (γράψτε την γνώμη σας επιλέγοντας την λέξη "comments" , ακριβώς κάτω απο το άρθρο).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home