Οδοντιατρικές συμβουλές για έφηβους
Το στοματογναθικό σύστημα του ανθρώπου είναι ένα από τα κυριότερα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. H ανεμπόδιστη λειτουργία του έχει ως αποτέλεσμα τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου .Το σπουδαιότερο κομμάτι του στοματογναθικού συστήματος είναι τα δόντια ,τα οποία διακρίνονται σε δυο γενεές :τα νεογιλά και τα μόνιμα.
Από 6 μηνών έως 6 ετών υπάρχουν μονό νεογιλά δόντια στην στοματική κοιλότητα ,ενώ από 6 ετών έως 13 ετών συνυπάρχουν νεογιλά και μόνιμα δόντια. Τέλος , από 13 ετών και πάνω υπάρχουν μονό μόνιμα δόντια.
Τα νεογιλά δόντια είναι 20 σε αριθμό ενώ τα μόνιμα 32.
Προληπτική οδοντιατρική
Οδηγίες για καλύτερη στοματική υγιεινή:
1.διατροφή:αποφυγή συχνής χρήσης τροφών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης
2.βουρτσίσμα οδοντοστοιχίας 2 φόρες την ημέρα:
Συνίσταται καθημερινό βούρτσισμα με μετρίας σκληρότητας οδοντόβουρτσα και φθοριούχα οδοντόκρεμα τουλάχιστον 2 φόρες την ημέρα
3.ημερήσια χρήση οδοντικού νήματος:
Είναι εξίσου σημαντικό με το καθημερινό βούρτσισμα και αποτελεί το 40% της στοματικής υγιεινής. Να γίνεται χρήση ακέρωτου νήματος (χωρίς κερί)
4.χρήση φθοριούχων σκευασμάτων:
Πως προστατεύει το φθόριο τα δόντια μας:
Τα μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά στο στόμα, διασπούν τα σάκχαρα και παράγουν οξέα. Τα οξέα αυτά διαλύουν την εξωτερική σκληρή επιφάνεια των δοντιών(αδαμαντίνη) και σχηματίζουν μια οπή(τρυπούλα)εισόδου .Όταν φτάσουν στο μαλακό εξωτερικό του δοντιού, σχηματίζουν μια κοιλότητα, την τερηδόνα .Η τερηδόνα στα αρχικά της στάδια δεν γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή παρά μονό από τον οδοντίατρο. Το φθόριο έχει την μοναδική ιδιότητα να κάνει την αδαμαντίνη λιγότερο διαλυτή από την επίδραση οξέων μικρόβιων πάνω της, δηλαδή αντέχει περισσότερο. Επιπλέον, το φθόριο μπορεί να επιδιορθώσει κάποια μικρή αρχική βλάβη της αδαμάντινης πραγματοποιώντας την επαναμετάλλωσή της.
Κυριότεροι τρόποι λήψης φθορίου:
Α)οδοντόκρεμες με φθόριο
Β)στοματικά διαλύματα για πλύσεις
Γ)ταμπλέτες φθορίου για παιδία
Δ)φθορίωση από τον οδοντίατρο
Ε)από τα τρόφιμα, κυρίως το τσάι(μαύρο ή πράσινο),τα ψάρια(σαρδέλα, κολιός) και τα οστρακοειδή(γαρίδες)
Στ)με τη φθορίωση του νεύρου
5.τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις:
Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο πρέπει να γίνονται τακτικά, περίπου κάθε 6 μήνες.
6.κάλυψη οπών και σχισμών:
Κατά την διαδικασία αυτή καλύπτεται η μασητική επιφάνεια των δοντιών, ώστε οι οπές και οι σχισμές να προστατευτούν. Έτσι η "επικίνδυνη" περιοχή των δοντιών δεν είναι εκτεθειμένη στους τερηδονογόνους παράγοντες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η στοματική υγιεινή πρέπει να αμελείται.
Συμβουλές από τον οδοντίατρο κο Ρουμπέα.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home